Κολπίτιδα & Ουρολοίμωξη
Τι είναι η Κολπίτιδα;
Η κολπίτιδα είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα υγείας που οι γυναίκες καλούνται να αντιμετωπίσουν, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους.
Είναι ουσιαστικά η φλεγμονή του κόλπου ηλικίας. Σε περίπτωση κολπίτιδας, το pH του κόλπου αυξάνεται, συνθήκη η οποία ευνοεί την ανάπτυξη συγκεκριμένων μικροοργανισμών. Σε φυσιολογικές καταστάσεις, ο κόλπος έχει ελαφρά όξινο PH, ελαφρά όξινο περιβάλλον, ώστε να διατηρεί σε συγκεκριμένες ισορροπίες τους μικροοργανισμούς της φυσιολογικής του πανίδας. Αν το pH αλλάξει για οποιονδήποτε λόγο, τότε έχουμε αύξηση κάποιων μικροοργανισμών έναντι άλλων.
Μια πολύ συχνή μορφή κολπίτιδας είναι η κολπίτιδα που προκαλείται λόγω ανάπτυξης μυκήτων.
Ποια τα συνήθη συμπτώματα;
- Κνησμός
- Δυσοσμία
- Αλλαγή στο χρώμα των υγρών του κόλπου
- Αίσθημα «καύσους».
Η Διάγνωση
Στη διάγνωση γίνεται λήψη και η καλλιέργεια κολπικού υγρού για την διερεύνηση της αιτίας των μικροβίων που προκάλεσαν το πρόβλημα.
Η θεραπεία
Είναι φαρμακευτική – γίνεται λήψη συγκεκριμένων αντιβιοτικών, τα οποία μπορεί να είναι από του στόματος ή σε κολπικά υπόθετα. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να ληφθούν συγκεκριμένα αντιβιοτικά
Σημείωση του Δρ. Γαργαρόπουλου:
« Δεν πρέπει να ξεχνάμε τη σημασία του σωστού καθαρισμού των γεννητικών οργάνων με ειδικά, οξέα διαλύματα και αντισηπτικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ταυτόχρονη θεραπεία του συντρόφου είναι αυτή που βοηθά σημαντικά στη θεραπεία και μειώνει τις πιθανότητες επανεμφάνισης του προβλήματος μελλοντικά. »
Τι είναι η Ουρολοίμωξη;
Είναι η δεύτερη πιο συχνή λοίμωξη στον άνθρωπο. Αφορούν και τα δύο φύλα και εμφανίζονται σε όλες τις ηλικίες. Στη μεγάλη πλειοψηφία ο υπεύθυνος μικροοργανισμός είναι το κολοβακτηρίδιο (e-coli).
Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναι βακτηριακές λοιμώξεις που αφορούν την ουροδόχο κύστη (κυστίτιδα) ή τον νεφρό (πυελονεφρίτιδα). Συμβαίνουν όταν μικρόβια που κανονικά βρίσκονται στο έντερο ή στον κόλπο της γυναίκας κατευθύνονται προς τα πάνω μέσα από την ουρήθρα προς την ουροδόχο κύστη ή το νεφρό.
Οι γυναίκες είναι από τη φύση τους πιο ευπαθείς στη λοίμωξη αυτή λόγω της ανατομίας των γεννητικών τους οργάνων που επιτρέπουν την ευκολότερη είσοδο μικροβίων μέσα στην κύστη. Για τις γυναίκες, ο κίνδυνος να αναπτύξουν έστω μία φορά ουρολοίμωξη στη ζωή τους είναι μεγαλύτερος από 50%.
Πώς μπορεί να προκληθεί ουρολοίμωξη στη γυναίκα;
- Κακή υγιεινή της περιοχής
- Κακές συνήθειες ούρησης (π.χ. συχνές αναβολές της)
- Σεξουαλική επαφή
- Χαλάρωση πυελικού εδάφους
- Λιθίαση ουροποιητικού
- Πρόβλημα χρόνιας δυσκοιλιότητας
- Η Νευρογενής κύστη
- Σακχαρώδης διαβήτης
Η θεραπεία
Για τη θεραπεία των ουρολοιμώξεων είναι απαραίτητη η καλή διεισδυτικότητα και η μεγάλη συγκέντρωση του φαρμάκου στα ούρα. Ποιοι οι στόχοι της θεραπείας;
- η εκρίζωση του παθογόνου μικροοργανισμού,
- η αποστείρωση του γαστρεντερικού συστήματος
- η αποστείρωση του κόλπου
- η πρόληψη/ αντιμετώπιση της ουροσήψης
- ο περιορισμός των συμπτωμάτων.
Επικοινωνήστε με τον έμπειρο Μαιευτήρα – Χειρουργό – Γυναικολόγο, Δρ. Γαργαρόπουλο και μάθετε τα πάντα για τη θεραπεία στης ουρολοίμωξης, αλλά και οποιασδήποτε άλλης λοίμωξης που είναι πιθανό να αντιμετωπίζετε.