Ενδομητρίωση
Τι είναι η Ενδομητρίωση;
Η ενδομητρίωση ορίζεται η καλοήθης και μη μεταδοτική νόσος του ιστού του ενδομητρίου στην εσωτερική στοιβάδα της μήτρας, η οποία προκαλεί χρόνια φλεγμονώδη αντίδραση. Είναι μια γυναικολογική πάθηση που αφορά κυρίως γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, χωρίς να αποκλείονται βέβαια περιστατικά σε μικρότερες ηλικίες. Επίσης υπολογίζεται ότι το ποσοστό περίπου 10% των γυναικών ηλικίας από 20 έως 45 ετών παρουσιάζει σημάδια ενδομητρίωσης. Η πάθηση εντοπίζεται κυρίως στις ωοθήκες, στις σάλπιγγες, στην ουροδόχο κύστη, στο ορθό, στα νεφρά και στο περιτόναιο, προκαλώντας με φλεγμονώδης αντίδραση με συμφύσεις και έντονο πόνο.
Ως αποτέλεσμα της πάθησης, οι γυναίκες ζουν καθημερινά με εντόνους πόνους στην κάτω κοιλία, επηρεάζοντας την ψυχική και σωματική τους υγεία. Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως σε πολλές περιπτώσεις η ενδομητρίωση σχετίζεται άμεσα με την υπογονιμότητα.
Τα Κυριότερα Συμπτώματα της Ενδομητρίωσης
Τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης περιλαμβάνουν:
- Απουσία συμπτωμάτων, το ποσοστό περίπου 20-25% των γυναικών δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα της πάθησης.
- Δυσμηνόρροια (έντονοι πόνοι στην περίοδο)
- Δυσκοιλιότητα, διάρροια ή αίμα στα ούρα
- Ναυτία
- Μεγάλες ποσότητες αίματος, στην διάρκεια της περιόδου
- Πόνο κατά τη διάρκεια ή μετά από σεξουαλική επαφή
- Προβλήματα γονιμότητας
- Γαστρεντερικά προβλήματα.
Να σημειωθεί ότι υπάρχει πιθανότητα μια γυναίκα με ενδομητρίωση να μην παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα από τα παραπάνω. Πολλές φορές μάλιστα, γυναίκες που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί, απευθύνονται στον γυναικολόγο τους, αντιμετωπίζοντας δυσκολίες σύλληψης και στη συνέχεια αποκαλύπτεται ότι ο λόγος πίσω από τη δυσκολία αυτή είναι το η ενδομητρίωση.
Διάγνωση και Θεραπεία της νόσου
Η διαδικασία διερεύνησης της νόσου ξεκινάει με απλές τεχνικές όπως διακολπικό υπερηχογράφημα, μαγνητική τομογραφία και συνήθως καταλήγει στη διαγνωστική λαπαροσκόπηση (επεμβατική διαγνωστική μέθοδος). Να τονιστεί πως ότι κάθε περίπτωση ενδομητρίωσης είναι διαφορετική από άτομο σε άτομο ενώ, το μέγεθος του πόνου που προκαλεί η ενδομητρίωση διαφέρει ανάλογα από το σημείο στο οποίο εντοπίζεται και από το συνολικό ποσό των ενδομητριωσικών εστιών τις κάθε γυναίκας.
Η θεραπεία είναι φαρμακευτική ή χειρουργική ή ένας συνδυασμός και των δύο.
Η φαρμακευτική αγωγή περιλαμβάνει :
- παυσίπονα,
- αντισυλληπτικά χάπια,
- προγεστερόνη
- ενέσιμα σκευάσματα που προκαλούν τεχνητή εμμηνόπαυση,
- χρήση ορμονικών σκευασμάτων που στόχο έχουν τη μείωση της εμμήνου ρύσεως
Θα πρέπει να γίνει κατανοητό , ότι η νόσος δεν εξαλείφεται με τα φάρμακα.
Για τον λόγο αυτό, σε γυναίκες με ενδομητρίωση σε μεγάλο βαθμό , η χειρουργική θεραπεία είναι απαραίτητη. Η λαπαροσκοπική καυτηρίαση των βλαβών είναι η ενδεδειγμένη χειρουργική αντιμετώπιση σήμερα. Στις περισσότερες γυναίκες η συγκεκριμένα θεραπεία είναι απολύτως αποτελεσματική, ωστόσο μερικές γυναίκες δεν έχουν πλήρης ανταπόκριση, λόγω υποτροπής της νόσου.
Η συμβουλή του Dr. Γαργαρόπουλου
«Η καθυστερημένη διάγνωση της ενδομητρίωσης είναι η σημαντικότερη αιτία εξέλιξης της νόσου, για αυτό το λόγο η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου είναι μονόδρομος».
Ο Δρ. Γαργαρόπουλος διαθέτει εξειδικευμένη χειρουργική ομάδα για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης, αντιμετωπίζοντας με ασφάλεια την κάθε ασθενή, επιτυγχάνοντας την πλήρη ίαση της νόσου.