Αντισύλληψη

Τι είναι η αντισύλληψη ;

Αντισύλληψη  ορίζεται η αποφυγή της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης με την εφαρμογή διάφορων τεχνικών  από μια γυναίκα, έναν άνδρα ή ένα ζευγάρι. Οι μέθοδοι στο γυναίκειο φύλο στοχεύουν στην αναστολή της ωορρηξίας , την αποφυγή της εισόδου του σπέρματος στη μήτρα ή της γονιμοποίησης του ωαρίου.

Οι κύριες κατηγορίες αντισυλληπτικών μεθόδων είναι οι φυσικές μέθοδοι, οι μέθοδοι φραγμού και οι ορμονικές μέθοδοι. Οι πιο σύγχρονες μέθοδοι αντισύλληψης ανταποκρίνονται θετικά από τον οργανισμό και δεν έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία της γυναίκας. Βέβαια, η κάθε μέθοδος αντισύλληψης έχει διαφορετικά ποσοστά επιτυχίας ανάλογα με τον οργανισμό της γυναίκας και την ορθή χρήση της.  Επιπρόσθετα , οι πιθανότητες για σύλληψης σε μια γυναίκας που δεν χρησιμοποιεί καμία μέθοδο αντισύλληψης είναι  στο 80-90%. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι σκοπός είναι  η προσωρινή αποφυγή της εγκυμοσύνης και όχι η στείρωση.

Φυσικές μέθοδοι αντισύλληψης

Οι φυσικές  μέθοδοι έχουν χαμηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας, καθώς βασίζονται  μονάχα στην σταθερότητα του κύκλου, ο οποίος συχνά παρουσιάζει μεταβολές. Πρόκειται για μεθόδους οι οποίες αφορούν την αποφυγή σεξουαλικών επαφών κατά τις γόνιμες μέρες, μέσω αποχής, διακεκομμένης ερωτικής συνεύρεσης και καταγραφής της έμμηνου ρύσεως.

  • Η απομάκρυνση του πέους από τον κόλπο της γυναίκας  πριν την εκσπερμάτιση, αποτελεί μια φυσική μέθοδο  και εξαρτάται  μονό  από τον  άνδρα. Προσοχή , η πιθανότητα σύλληψης από προσχωματικά υγρά είναι μικρή αλλά όχι ανύπαρκτη.
  • Άλλη μια φυσική μέθοδος είναι όταν τα ζευγάρια αποφεύγουν την σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια των γόνιμων ημερών.
  • Η μέθοδος θηλασμού , αποτελεί μια από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους και εφαρμόζεται κατά την περίοδο της γαλουχίας , καθώς και όταν  η γυναίκα θηλάζει. Στην διάρκεια του θηλασμού η γυναίκα δεν μπορεί να γονιμοποιήσει για τους πρώτους έξι μήνες.

 

Μέθοδοι Φραγμού

Οι τεχνικές μέθοδοι αντισύλληψης έχουν πρωταρχικό σκοπό να εμποδίζουν  τα σπερματοζωάρια να εισχωρήσουν  στη  μήτρα, με τη χρήση κάποιου ειδικά κατασκευασμένου αντικειμένου. Επίσης, οι μέθοδοι αυτοί θεωρούνται αποτελεσματικοί μέχρι έναν βαθμό για την μετάδοση σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

  • Το ανδρικό προφυλακτικό είναι η πιο γνωστή επιλογή αντισύλληψης.
  • Τα Ενδομήτρια σπειράματα –  σπιράλ είναι  πλαστικές συσκευές σε μικρό μέγεθος  και  τοποθετούνται στην μήτρα, με σκοπό να εμποδίσουν  την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου.  Η παραμονή του σπιράλ στην μήτρα διαρκεί για μερικά χρόνια , προσφέροντας αποτελεσματική αντισύλληψη, ενώ αποτελεί την δεύτερη πιο έγκυρη μέθοδο μετά το χάπι της επόμενης μέρας. Οι παρενέργειες μετά την εφαρμογή δεν είναι σοβαρές, οι χρήστες θα αισθάνονται  έναν ελαφρύ πόνο κατά τις πρώτες εβδομάδες και  θα παρατηρούν ελάχιστα  μεγαλύτερη ποσότητα αίματος στις περιόδους.

 

Ορμονικές Μέθοδοι

Οι ορμονικές μέθοδοι αφορούν  στην λήψη αντισυλληπτικών χαπιών, τα οποία χορηγούνται αυστηρά με ιατρική συνταγή και  πρέπει λαμβάνονται συστηματικά  πάντα με τις οδηγίες του ιατρού. Τα αντισυλληπτικά χάπια αποτελούν την πιο διαδεδομένη μορφή ορμονικής αντισύλληψης. Είναι  δισκία που περιέχουν συνδυασμό ορμονών, με αποτέλεσμα η γονιμοποίηση και η σύλληψη να καθίστανται αδύναμες.

Τα αντισυλληπτικά παρέχουν  επίσης αρκετά πλεονεκτήματα εκτός της αντισύλληψης, όπως:

  • Βελτιώνουν την ακμή,
  • Μειώνουν τα συμπτώματα από  πόνους περιόδου ,
  • Περιορίζουν στην απώλεια μεγάλης ποσότητας αίματος στην περίοδο,
  • Μειώνουν τον κίνδυνο  για εμφάνιση καρκίνου του ενδομητρίου και των ωοθηκών.

Οι πιο συνηθισμένες παρενέργειες των αντισυλληπτικών είναι : αλλαγές στη ψυχολογία, ευαισθησία, ήπιοι  πόνοι στους μαστούς, ναυτία και πονοκέφαλος.


 

Επείγουσα Αντισύλληψη – Χάπι της επόμενης μέρας

Το χάπι της επόμενης μέρας  χορηγείται σε μια γυναίκα σε περιπτώσεις σεξουαλικής επαφής χωρίς προφυλακτικό  ή  σε περιπτώσεις που υπάρχουν υπολείμματα σπέρματος  στον κόλπο . Το χάπι δρα με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε  να κάνει αφιλόξενο το περιβάλλον του ενδομητρίου, με σκοπό  να αποφευχθεί η εγκυμοσύνη. Το χάπι της επόμενης ημέρας είναι  απολυτά ασφαλές για τον γυναικείο οργανισμό και αποδεδειγμένα αποτελεσματικό. Παρόλα αυτά δεν θεωρείται τακτική αντισυλληπτική μέθοδος, ενώ η χορήγηση πρέπει να γίνεται  μόνο μετά από επικοινωνία με τον γυναικολόγο. Στη Ελλάδα κυκλοφορούν δυο δισκία , ένα που περιέχει οξική ουλιπριστάλη (120 ωρών μετά την ύποπτη επαφή)  και ένα που με λεβονοργεστρέλη (72 ωρών μετά την ύποπτη επαφή).

Βασικό χαρακτηριστικό της επάγουσας αντισύλληψης είναι ότι,  ενώ πολλές γυναίκες το λαμβάνουν, δεν έχουν αποτέλεσμα . Αυτό συμβαίνει είτε 1) λόγω μεγάλης καθυστέρησης να λάβουν το χάπι , είτε λόγω 2) εμετού μέσα στις επόμενες τρεις ώρες αφού πήραντο χάπι είτε 3) από σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη αφότου πήραν το χάπι.

Ο Δρ. Γαργαρόπουλος παρέχει την κατάλληλη ενημέρωση βασιζόμενος στα νέα ιατρικά δεδομένα , ώστε  να βοηθήσει  την γυναίκα ή το ζευγάρι σε θέματα που αφορούν στην αντισύλληψη.

Γυναικολογία